Bij wie past de Sheltie?

Shelties zijn gelukkig en tevreden als zij met hun baas samen zijn. Zij volgen hem overal en verliezen hem geen tel uit het oog. Shelties sluiten zich volkomen bij de mensen aan en zijn daarom ideaal voor alleenstaande personen, die een toegewijde kameraad zoeken.
Maar ook in een levendig gezin voelt de Sheltie zich thuis als hij er van jongs af mee is opgegroeid. Hij houdt van “zijn”kinderen en is uitermate geduldig met ze.
Toch moeten de ouders er natuurlijk op toe zien dat kinderen de hond niet gaan pesten. Het moet een opvoeding zijn van beide kanten! Zowel de hond als het kind moeten geleerd worden hoe ze met elkaar om moeten gaan. Als een Sheltie geen kinderen gewend is dan mijdt hij ze. Het samenleven met de mensen is voor een Sheltie van het grootste belang, dus de grote van de woning speelt geen rol.
Wel heeft hij voor zijn gezondheid de nodige beweging nodig en moet ook op tijd naar buiten kunnen. De Sheltie is geen vechter. Hij is erg gehoorzaam en daarom zeer geschikt voor oudere mensen, die veel tijd kunnen besteden aan hun geliefde Sheltie.
Jonge, sportieve mensen begeleidt de Sheltie wat graag tijdens wandelingen of hardlopen door de bossen. Ook heeft hij enorm veel plezier in trainen, of dat dan gehoorzaamheid is of behendigheid of flyball.
De Sheltie heeft een enorme “will to plaese”
Met andere woorden: Hij wil alles voor je doen, om het je naar de zin te maken.
De Sheltie is, dank zij zijn intelligentie, zijn geringe grote en wonderbaarlijk aanpassingsvermogen een hond voor al diegenen, die een levendige, prettige, kleine hond zoeken, die in feite slechts één eis aan zijn baas stelt:
Met hem te mogen samenleven!!